les spécialités turques, ville par ville



Chaque région, chaque ville, pour ne pas dire chaque village possède ses propres traditions culinaires, mettant en valeur les produits traditionnels et les ressources régionales.  certaines sont plus connues que d'autres, mais toutes méritent d'être goûtées. (pour les non turcophones, sachez que "et" veut dire viande et "ve" signifie et en français).

 

 



 

 

 

 

 

Intéressé(e) par la cuisine, cliquez ici pour visiter mes ateliers

Interest by cooking, click here to visit my workshop


Adana : Adana kebab, etsiz köfte, fellah köfte, kürt köftesi, tahinli salatalar, içli köfte, vartabit, yağli kara, baş kavurma, pastırmalı humus, şirdan, halkalı tatlı, ispanaklı bulgur, fıstık köftesi, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı.

 

Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap.

 

Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize, yanıyarma ve cücü kadayı.

 

Afyon: suçuk, visneli ekmek kadayıf, maydanoz musakka.

 

Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa.

 

Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.

 

Amasya: Çatal çorbası, bakla sarma, keşkek, toyga çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç.

 

Ankara: Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran.

 

Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli, hibeş, cive, sis kofte, tahini kabak tatlısı, turunç, berganot, greyfurut, karpuz et hurma reçeller, elmali leblebi.

 

Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama).

 

Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası.

 

Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı, tahinli pidesi kaymaklı, incir, köfteler, avukma, paşa böreği.

 

Ayvalik : Ayvalik tostu (avec aussi le tost aux fruits de mer), kalamar tava kekli ve yahnisi karides, sarmısaklı tereyağlı karides, girit leblebisi, kelle peynir, taze lor.

 

Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi.

 

Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.

 

Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı.

 

Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.

 

Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası.

 

Bingöl: Dut pekmezi.

 

Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav.

 

Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, ogmaç çorbasi, kaz seridi, soğan dolması, yogurtlu bakla veya fasulye çorbası, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı, uğut tatlısı, kara kabak tatlısı.

 

Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi.

 

Bursa : au pied de la montagne, dans la première capitale ottomane, vous mangerez les ekşili baş çorbası, hanur tutma çorbası, cantik, ayva galyasi, kereviz yemegi, etli erik, mafiş, kaçamak, kestaneli etli lahana sarma, inegöl köfte, kestaneli et yemegi, arnavut boreği, sahan boreği, kaba köfte, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur bamyası, asude, dızmana, Kemalpaşa peynir tatlısı, kestane sekeri.

 

Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda, erik macunu, ahlat suyu, pudra taşında orkinos, ezine peynir.

 

Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı.

 

Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama, Iskilip dolması, kara çuval helvası, teltel, Çorum sekerlemesi, çorum leblebisi, çorum çatalaşı, iskilip pilavi, çorum mantisi, çatalaşı.

 

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası.

 

Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.

 

Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj.

 

Edirne :

C’est le pays du foie ! Ne manquez pas les spécialités de yaprak ciğer (aussi appelé tava ciğer) et les ciğer sarma. Vous vous régalerez aussi avec ugmaç çorbasi, kandilli mantı, badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı, acibadem kurabiyesi.

 

Elazığ: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah.

 

Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi, kelecoş, kasefe, tamas, egin (kemalliye) kaburgası, değnek helvası.

 

Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır, tutmaç çorbası, otlu çag kebabı, kadayıf dolamsı, dem pilavi, lor dolması, susamlı küncülü.

 

Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası.

 

Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, içli köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu, ali nazik, tike kebabı, semsek, yuvalama, avrat salatası.

 

Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu, oğlak kebabı, saçak ekmek, osguk pisi, dut kurusu, iskopit bugulama, isirgan çorbasi, çömlek pilavi, findik helvasi.

 

Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı börek, siron.

 

Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik.

 

Hatay (Antakya) : Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü, zeytinağlı küflü çökelek, yöresel peynir, nar ekşili zeytin, cara çökelegi, tuzda tavuk, zahter salatası, sac örüğü, makbule, şeyumuakka, arap kebabı, sembüsek, kağıt kebabı, kızılbuğdaydan bulgur, sembüsek, halevet, künefe.

 

Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli.

 

Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan, irmik helvası, çevirme çorba, şira, kabune pilavı, isparta köftesi, sazan dolması, isparta fırın kebabı, banak, gul reçeli, gul suyu.

 

 

Istanbul : Forte des influences de la gastronomie turque, rum (grecque), juive, arménienne, circassienne mais aussi française, italienne et du moyen-orient, la cuisine stambouliote est succulente. Parmi quelques spécialitées, citons ciroz salata, zeytinyaglı enginar, lufer dolma, su böreği, lakerda, firin sutlaç, Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi, beyinli Beykoz kebabı. Mais vous ne manquerez pas non plus, les ailes de poulets, les divers kebab et les poissons grillés, tous les plats à base de légumes de saison ou les dolma hivernaux, et le un helvası.

 

Izmir : les pieds dans l’eau de la mer Egée, vous dégusterez les izmir köfte, izmir lokması, beyin taratorlu, sakız yahnisi, papaz yahnisi, kumru, boyoz, taratorlu radika, semizotu salatasi, kalamar dolmasi, karides enginar dolma, kumru, sura, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

 

Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.

 

Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak.

 

Kahramanmaraş : kaburga, pirzola, kuşneme, yufka, şepit, patlıcan sögürme, maraş dondurması, nar eksisiyle firinda pişirmiş arpacik soğan, ekşili çorbası, tarhana çorbaları, maraş tarhanasi, batırık, bidik, Ermenek helvası, cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.

 

Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz çekmesi, piti.

 

Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra, kuzu çevirme, pastırma, bükme, banduma, taşköpü sarımsağı, tütün pastırma.

 

Kayseri: mantı, pastırma, suçuk, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside, kayseri tatlisi, Gilebolu suyu (Şeker hastası için, pour les diabétiques).

 

Kıbrıs (Chypre) : molohiya, kolakas, pirohu, kup kebabi, seftali kebabı, samarella, akdeniz mezeleri, ahtapot salata, hellim izgara, kiliç şiş, kibris rakısı, hellimli bidda badadez, hellim böreği, nor böreği, kuru kofte, soganlı tavşan.

 

Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma.

 

Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska, ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı,

 

Kırşehir: Keykef, temal.

 

Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.

 

Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, çiğceli kavurma.

 

Konya: düğün yemeği, etli ekmek, bıçak arası (pide), fırın kebablar, bamya çorbası, gevrek, Konya şekeri

 

Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı.

 

Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi, Malatya tava, Malatya kağıt kebabı, analı kızlı, pitpit, kuzu dolma, un kurabiyesi,

 

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı, şiş köfte, manisa kebabi (yogurt soslu), sebzeli kebab, damla sakız sütlaç, incir.

 

Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye, kişke, kaburga doması, mahlep pilavı, bellog, reçel çeçitleri (güneste pişilmiş)

 

Mersin: Cezerye, zahter, arabaşı, tantuni, kerebiç, kaya lagosu.

 

Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli, zeytinyağlı enginar, ciğer balıkemesi, ahtapot guveç, çokertme, buryan kebabı, borulce teletoru, sütlü balık, saraylı tatlısı, sakalli, palavra balık.

 

Muş: Muş köftesi, çorti aşı.

 

Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması,  Nevşehir tavası, sızgıt.

 

Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası.

 

Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması,galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye, karalahana çorbası, turşu kavurmasi, pancar dible, mellocan, bileki kebabı, turşu.

 

 

Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.

 

Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura, sakarya, pekmez, yoğurt, kurufasulye, mihlama, laz boregi, hamsili pilav, kavurmali pide, karalahana sarmasi ve çorbasi, hamsi tatlisi, hotocur (keçi yağı), mingi, tel peynir, ceviz helvası, anzer balı, cahmaz balı, ohcor balı, ayder balı.

 

Safranbolu : Safran kahvesi ve çayı, su böreğı, lokum.

 

Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı, pastırmalı pide, pideler, bafra lokumu, helva çesitleri.

 

Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.

 

Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika, kalkan balık, palamut dolması, cevizli mantı, kestaneli iç pilavı, çevizli nokul, revani.

 

Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu, pancar çorbasi, sivas köftesi (çarsi köftesi), patlıcan pehli, kalburu basti, madımak, kavurma herlesi, alatlı pilavı, kelle tatlısı, katmer, firinda kuzu kelle, damla sakızı.

 

Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı.

 

Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz.

 

Tekirdağ : Riche des produits de la mer, vous savourerez les balik kofte. Vous aprécierez aussi tekirdağ köftesi, sebzeli yufka kebabı, kefal yahni, papaz mancasi, sans oublier l’un des meilleurs rakı turc, le Tekirdağ Rakısı.

 

Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba,  leylek giligi, baklalı sarma, erikli yavan sarma, pehli, mercimek bulgur, busburnu çalkamasi, bez suçuk.

 

Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi, karalahana çorbası, piyaz, misir ekmeği, hamsi kaygana, hamsi, kuymak, kocakari gerdani.

 

Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila.

 

Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur, kuzu kapama, ebem köftesi, alaca tene, etli bulgur pilavi, demir tatlısı.

 

Van: Van peynirleri, otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger, eşkeli, bulgur aşı, ayran aşı, kürt köftesi, acem köfte, kiremitte inci kefalı.

 

Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi.

 

Yozgat: Testi kebabı, arabaşı.

 

Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.